Dirigenter

Orkesteret har både hatt dirigenter på fast basis og hatt dirigenter ansatt på prosjekt- og semesterbasis.  

Høsten 2023 er Omer Steinhart dirigent for orkesteret. Han var også dirigent for oss høsten 2022. Omer kommer opprinnelig fra Israel. Han har en mastergrad med utmerkelse fra Royal Northern College og Music, Manchester. Våren 2023 fullførte han mastergraden sin i direksjon ved Universitetet i Stavanger. For tiden er han assistentdirigent i Stavanger Symfoniorkester og han avla også sin mastereksamen med SSO. 

Våren 2023 har orkesteret to dirigenter. Goos Ten Napel som skal dirigere Messias-prosjektet, mens Timothy Miller er tilbake for å ta resten av programmet dette semesteret.

Høsten 2020 dirigerte Tom Ole Elgsaas orkesteret. Han er masterstudent på direksjonsstudiet ved UiS, Bjergsted. Våren 2021 dirigerer både Henrik Aarnes og Guro Ansteensen Hauglie orkesteret. Guro har ansvar for Messias-prosjektet. Henrik studerer bachelor direksjon ved UiS, mens Guro har master ved samme sted.  Guro skal lede Jubileumskonserten vår i 2022.

Sommeren 2019 ble Christopher McMullen-Laird ansatt som dirigent og kunstnerisk leder for orkesteret. Han var ikke ukjent for verken orkesteret eller konsertpublikummet på Jæren – det var han som var prosjektdirigent for de to store Messias-prosjektene sammen med kulturskolene, Vivace, Jæren kammerkor og Klepp mannskor, både våren 2019 og 2017. Han hadde et unikt talent som dirigent og formidler – både for store og små. Amerikaneren, som både snakket jærsk og skrev nynorsk, hadde master i orkesterdireksjon fra Royal College of Music i London. Han hadde lang og bred erfaring med ulike engasjementer for både kor, opera, orkester og korps i inn- og utland. Han døde dessverre brått av uventet sykdom i juni 2020.  

Våren og høsten 2018 var Aage Richard Meyer dirigent. Han startet høsten 2018 på sitt andre studieår på master i direksjon ved Universitetet i Stavanger med Peter Ettrup Larsen som lærer. Etter å ha deltatt på NMF sitt talentutviklingsprogram for unge dirigenter, tok han sitt bachelor i direksjon på Norges Musikkhøgskole under Ole Kristian Ruud og Sigmund Thorp. I tillegg til et utvekslingsår på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, har han deltatt på flere mesterklasser både i Norge og i Europa. Han har hatt mesterklasser med lærere inkludert Bjarte Engeset, Trond Korsgård, Vasily Petrenko, Juanjo Mena, Walter Weller og Atso Almilla. Både via skolen og kurs har han dirigert flere orkester og ensembler som Stavanger Symfoniorkester, Moraviske Filharmoni, Luftforsvarets Musikkorps, Kongelige Norske Marinens Musikkorps og Sjøforsvarets Musikkorps. Han har nylig blitt utvalgt som en av seks dirigenter i å delta på det nye programmet Dirigentforum, som gir mulighet for unge dirigenter å dirigere de fleste profesjonelle norske orkester i form av mesterklasser..

Høsten 2017 var Viktor Molodozhan dirigent for orkesteret. Han kommer fra Moskva og kom fra stillingen som alternerende solobassist ved Bolsjoiteatret i Moskva i årene 1996 – 2015. Utdanningen sin har han fra Statens P.I.Tsjajkovskij konservatoriet i Moskva. Høsten 2015 kom han til Stavanger og UiS for å studere direksjon med Trond Korsgård og Morten Wensberg.

Christoffer McMullen-Laird var våren 2017 orkesterets dirigent for Messias-prosjektet. Han er er utdannet ved Dartmouth College i New Hampshire og ved Hochschule für Musik Weimar, Tyskland. Christoffer begynte karrieren sin som Maestro Suggeritore ved den Bayerske Statsopera i München. Han har vært dirigent for konsert- og operafremføringer i Tyskland, Norge, Japan og USA og ser nå frem til å lede Jæren Symfoniorkester med Händels Messias denne våren.

Bastien Ricquebourg var høsten 2016 dirigent Jæren Symfoniorkester. Han er til daglig fast ansatt i Stavanger Symfoniorkester siden 2009, som alternerende solo slagverker og paukist, og hovedlærer på UiS for slagverk og pauke. Han debuterte som orkesterdirigent i 2012, og i 2014 avsluttet han mastergradstudiet i orkesterdirigering ved Norges Musikkhøgskole med Ole Kristian Ruud som veileder. Han har de siste årene hatt prosjektoppdrag for lokale orkestre; Sandnes Symfoniorkester, Stavanger Amatørsymfoniorkester og Rogaland Ungdomssymfoniorkester.

Fra 2005 til 2016 var Timothy Miller fast ansatt dirigent for orkesteret. Han både arrangerte og komponerte for orkesteret, og han har vært solist på orgel i tillegg til å dirigere.

Karl Fjogstad, Åsvald Solheim og Anders Aabø var dirigenter for orkesteret de første årene. De var alle tre rektorer på hver sin musikkskole på Jæren, og var de som stod for etableringen av det som i dag er Jæren Symfoniorkester. Åsvald og Anders dirigerte orkesteret i 17 år.